Kijk hieronder voor de uitleg gegeven tijdens een voorlichtingsavond in Bakkeveen en lees verder voor een uitgebreide beschrijving van wat u kunt verwachten.

Doel

Door gedurende vier weken lichamelijke en mentale klachten te meten en daarbij naar voedingsinname te vragen, kunnen de veranderingen van lichamelijke en mentale klachten na verandering van voedingspatroon in kaart worden gebracht. Daarnaast is het doel om de veranderingen in darmbacteriën in beeld te brengen en te kijken of er een relatie is tussen veranderingen in klachten en veranderingen in darmbacteriën. Uw resultaten kunnen u een inzicht geven in de effecten die het nieuwe voedingspatroon op uw gezondheid heeft. Daarnaast draagt u bij aan het uitbreiden van de wetenschappelijke kennis.

Resultaten

Na afloop krijgt u van alle vragenlijsten die u heeft ingevuld de resultaten te zien. Het gaat hierbij om de vragenlijsten over mentale en fysieke klachten en uw voedingsinname. Daarnaast krijgt u uw activiteit en gewicht per week in een overzicht te zien. Wanneer u mee heeft gedaan aan het darmbacterie onderzoek, krijgt u diagrammen te zien met daarin de samenstelling van uw bacteriën. Hier wordt ook extra uitleg bij gegeven over wat bekend is van bepaalde bacteriën.

Wie kan meedoen en hoe?

Voor dit onderzoek zoeken we mensen die van plan zijn om hun voedingspatroon te veranderen. Klik hier voor een lijst met voorbeelden van voedingspatronen. Het maakt niet uit welk voedingspatroon u gaat volgen of wat u nu eet, iedereen mag meedoen. Wanneer u mee wilt doen kunt u zich registeren op deze website. U wordt gevraagd om een online toestemmingsformulier te tekenen. Hier geeft u aan of u alleen de vragenlijsten in wilt vullen of naast de vragenlijsten ook ontlastingsmonsters wilt nemen (deelname aan de ontlastingsmonsteranalyse kost €49,-). Daarna kunt u de registratievragenlijst invullen, dit duurt ongeveer tien minuten. U kunt zelf bepalen wanneer u hiermee begint. Hierna wordt u gevraagd de eerste set vragenlijsten in te vullen en eventueel het eerste ontlastingsmonster te nemen als u de pakketjes hiervoor ontvangen heeft. Na het invullen van de eerste vragenlijsten kunt u uw nieuwe voedingspatroon beginnen en wordt u wekelijks gevraagd tot vier weken na aanvang om een set vragenlijsten in te vullen. Het duurt ongeveer 20 minuten om deze in te vullen. Na vier weken vragen we u, wanneer van toepassing, om nog een ontlastingsmonster te nemen en de monsters op te sturen naar MyMicroZoo.

Tijdschema onderzoek

Wat? Waar? Wanneer? Tijdsduur
Toestemmingsformulier ondertekenen Website wEtenschap U bepaalt wanneer 5 minuten
Registratievragenlijst invullen Website wEtenschap Voor aanvang nieuw voedingspatroon 10 minuten
Eerste set vragenlijsten invullen Website wEtenschap Voor aanvang nieuw voedingspatroon 20 minuten
Optioneel: Eerste ontlastingsmonster nemen Thuis Voor aanvang nieuw voedingspatroon 5 minuten
Start nieuw voedingspatroon - Na eerste vragenlijsten en eventueel ontlastingsmonster 4 weken
Invullen vragenlijsten Website wEtenschap Wekelijks tijdens nieuwe voedingspatroon 20 minuten
Optioneel: tweede ontlastingsmonster nemen Thuis 4 weken na start nieuwe voedingspatroon 5 minuten

Deelname is volledig vrijblijvend en vrijwillig. U kunt op ieder moment besluiten te stoppen zonder opgaaf van reden. Wanneer u meerdere voedingspatronen wilt proberen, is dit geen probleem. U kunt zo vaak meedoen als u wilt. Alle gegevens zullen anoniem verwerkt worden.

Heeft u nog vragen?

Mocht u nog vragen hebben over het onderzoek of over deelname kunt u uw vraag mailen naar etenvoordewetenschap@hvhl.nl.